Høstfargene har kommet for fullt ute i naturen og det kan jo være til ettertanke for oss ryddere, for hva er det nå som skjer. Jo, naturen gir slipp på det den ikke lenger trenger. Nå skal den samle krefter i den kalde årstiden, slik at den kan sprudle av energi igjen når våren kommer. Jeg lar meg ofte inspirere av naturen når jeg rydder. Den gir slipp for å skape noe nytt. Og hva er vel bedre enn å starte høsten med å gi slipp, og gjøre seg klar for den kalde årstiden. I dag får du tips om 10 høstlige ryddeprosjekt til hjemmet ditt, som hjelper deg å friske opp i hjemmet ditt.
Start med å sette av tid til å rydde
Uansett hvor mange planer du har, hvor mange lister du skriver og hvor mange prosjekt du har på gang.
Det gir ikke resultater om du ikke setter av tid til å gjøre...
Tips: Rydd med små steg, litt hver dag. Små ryddeprosjekt som gir synlige resultater uten at du sliter deg ut, gir energi og motivasjon.
10 høstlige ryddeprosjekt til hjemmet ditt
Enten du er ute etter å friske litt opp i hjemmet ditt eller ta en skikkelig grundig opprydding på enkelte områder, så har jeg 10 enkle ryddeprosjekt som vil gjøre hjemmet ditt klart for høsten og vinteren. Fordelen med å starte nå er at det blir både enklere og roligere når julehøytiden plutselig er her igjen.
1. Frisk opp garderoben
Enten vi vil eller ikke, sandaler og sommerkjoler er kanskje ikke den type klær vi nå har bruk for. Gjør en opprydding i garderoben din, gi slipp på plagg du ikke lenger bruker. Hvis noen av plaggene ikke ble brukt i sommer, tror du de vil bli brukt neste år? Hvis ikke, gi slipp. Når du gir slipp, betyr ikke det nødvendigvis å kaste, men å gi bort til noen du kjenner, eller til gjenbruk. Du kan også selge plagg om du har tid og anledning til det. For deg som vil ta en grundig gjennomgang av garderoben, har jeg laget en egen modul i Rydd bort rotets ryddeklubb som omhandler kapselgarderobe. Mange av metodene for å lage en kapselgarderobe kan med fordel benyttes for å redusere mengden klær.
Har du liten plass i garderoben kan det være lurt å legge bort sommerklærne. Når våren kommer kan du igjen bytte ut vinterklær med sommertøy, slik at du hele tiden har de plaggene du bruker i garderoben din. Finn fram høsten og vinterens klær slik at de er lett tilgjengelig for deg.
2. Dypdykk på badet
Etter sommeren har vi gjerne rester både etter solkremer, aftersun og andre sommerprodukter. Husk at kremer har en holdbarhet etter at de er åpnet på ca. 12 måneder om ikke annet er nevnt. Ta vare på noen av flaskene dersom du skal på tur i vinter, men vurder å gi slipp på de bittesmå restene.
Det kan også være lurt å gå gjennom andre hudprodukter og kosmetikk for å sjekke holdbarheten. Som en tommelfingerregel kan det være greit å ikke hamstre slike produkter, men i stedet bruke det du har og ikke ha et lager av samme produkter som må stå over lang tid. Det frigjør mye plass.
Gå gjennom tingene du oppbevarer på badet, gi slipp på det som ikke er i bruk og sorter ting i kategorier. Det vil gjøre det mer oversiktelig og enklere å holde orden og rydde opp. Et ryddig og rent bad vil gi deg skikkelig godfølelse og kanskje får du lyst til å ta litt egentid med spabehandling og levende lys en ledig høstkveld.
3. Rydd opp i mat og tørrvarer
Høsten er tiden for varme supper og gryter. Da kan det være fint å gjøre klart skuffer og skap slik at det blir oversiktelig og enkelt å lage mat. Gå gjennom tørrvarer og mat i fryseren. Om du har mye sommermat igjen, kan det være lurt å lage en meny med middager og retter som gjør at du får brukt opp denne maten. Gi slipp på mat som har blitt dårlig og mat du har stående i årevis uten å ta i bruk.
Rengjør skuffer og skap, sorter og organiser slik at du får en god flyt på kjøkkenet ditt, da blir det så mye enklere når du skal skrive handleliste og lage mat.
4. Rydd opp i tepper og puter
Når høstmørket senker seg vil vi gjerne ha både varmere tepper og lunere farger. Vask og legg bort sommertekstilene og finn fram høstens tekstiler. Det er skikkelig godt å kroe seg i godstolen eller i sofahjørnet med en varm kopp kaffe eller kakao, mens et lunt og godt teppe varmer deg etter en frisk tur ute.
Bruk muligheten til å gå gjennom både puter og pledd og gi slipp på det du ikke liker eller ikke bruker. Vi har alle våre favoritter, men av og til går vi lei eller vi ser at farger og mønster rett og slett ikke passer inn. Da kan det være fint å gi bort, eller selge noe av det du ønsker å gi slipp på. Utslitte og ødelagte tekstiler er det enkelte boksemottak som tar imot for gjenbruk.
5. Inngangspartiet
Med høsten kommer det mange flotte kalde dager, der vi trenger varmt og godt tøy når vi er ute. Men det kommer sannelig også en del regn og dårlig vær som gjør at vi tramper inn med skitne støvler, sko og hunder for den som har det.
Rydd opp i inngangspartiet ditt slik at det blir lett å henge fra seg våte klær og skitne sko uten at det blander seg med tørre og rene klær. Med skohyller får du sko opp fra gulvet slik at de tørker raskere, og noen finnes det også varme i. Bruk knagger og dryppebrett til sko, om du ofte har behov for å henge fra deg våte jakker og er redd for å ødelegge gulvet under.
Jo mer du får løftet opp fra gulvet, jo enklere er det å holde gangen ren og ryddig. Bytt ut dørmatten om den ikke fungerer som den skal, eller er utslitt. En god dørmatte skal stoppe både sand og lort i å komme inn.
TIPS: Med høstens ryddeliste vet du hva du skal rydde og hvor du skal rydde for å friske opp hjemmet ditt. Konkrete oppgaver i de mest brukte rommene og uteområdene hjelper deg i gang, og det beste av alt, dette er ryddeoppgaver du kan gjøre med små steg, uten å slite deg ut.
6. Hagen og uteplassen
Tenk deg at du sitter godt og varmt inne, regnet plasker ned og så hører du at vinden tar seg opp. Det er mørkt ute og det frister ikke å gå ut. Heldig er du som kan fortsette å kose deg inne, fordi du allerede har tatt hånd om alle løse gjenstander rundt omkring i hagen og på uteplassen.
Ikke utsett runden utendørs der du tømmer blomsterkrukker som ikke er frostsikre. Sikrer hagemøbler og puter. Tar ned trampolinen og samler sammen leker, plankebiter og pynt som kan flakse veggimellom når vinden tar tak. Gi slipp på alt som er ødelagt og for å unngå å bruke oppbevaringsplass på det. Rengjør hageutstyr og alt som skal oppbevares innendørs. Da blir det så mye enklere å finne det fram igjen til våren.
7. Overflatene på kjøkkenet
Ryddige og rene overflater innbyr til å lage mat, sitte og prate og kose seg, kanskje bake eller spise et godt måltid. Rydd overflatene og fjern alt som ikke hører hjemme på kjøkkenet. Gi slipp på ting som er ødelagt og det som åpenbart er søppel.
Lag deg soner hvor du oppbevarer nødvendige ting slik at det ikke flyter over hele benken, bordet eller gulvet. Bruk kurver, fat og bokser til å holde ting innenfor et bestemt område. Det oppleves og ser ryddigere ut. Lag deg gode rydderutiner, og følg gjerne Rydd bort rotets system med de 5 daglige oppgavene. Du kan lese mer om de her.
8. Overflatene i stuen
Høsten er en tid hvor vi gjerne vil kose oss litt mer inne, lage det lunt og godt, tenne levende lys, slappe av og holde på med noe vi liker. Mange av oss tilbringer naturlig nok mye tid i stuen. Gjør den klar for høsten og vinteren ved å fjerne ting fra overflatene som ikke hører hjemme her. Legg bort sommerpynt og hent inn lunere farger og pynt som du liker på denne tiden av året.
Det kan være lurt å ha en boks for sesongpynt. Det gjør at du kan bytte ut avhengig av hvilken årstid det er. Det gjør at stuen din ikke blir overfylt med alle slags farger og gjenstander. Når du rullerer pynten, vil det føles som en ny stue når du til våren igjen bytter ut med lettere og mer sommerlig pynt. Bonus er at det slettes ikke er nødvendig å kjøpe nye ting for å oppleve den "nye" følelsen i stuen din. Bruk det du har, og ruller slik at alt ikke står framme samtidig
9. Leker og barneklær
Når høsten først har tatt tak, går det raskt mot vinter og jul. Dette er en fin tid å ta en gjennomgang av barnas leker og klær. Hva har de vokst fra, hva er ikke i bruk lenger og hva må det suppleres med når det gjelder klær.
Mange barn synes det er morsomt å være med å rydde, men dette er noe du må ta stilling til avhengig av hvor gammelt barnet er og hva som er formålet med ryddingen. Små barn vil ikke forstå hva det betyr å gi slipp på ting. Derfor er det viktig å vite hva som er favorittene deres, som de åpenbart vil savne om du pakker det bort.
Større barn kan lære seg og vil også forstå hvorfor det er behov for å redusere mengden ting. Når de kan glede seg til jul og ønske seg noe nytt, er det også enklere å forstå at de må gi slipp på noe for å lage plass.
I ryddeklubben lærer du om ulike organiseringstyper. Det er ikke nødvendigvis slik at metoden du bruker er noe barnet ditt vil forstå. Kanskje er det en helt annen metode du må ta i bruk for at de skal finne det enkelt å rydde. Om du opplever at barnet ditt ikke vil rydde, så kan det være lurt å tenke på om du har lagt opp et for krevende system for dem. Kanskje føler de seg overveldet slik som vi selv av og til kan oppleve det når det blir litt for mye for oss.
10. Hjemmekontoret/hobbyrommet
Enten du jobber hjemmefra eller har en liten plass et sted i hjemmet ditt til kontorarbeid og hobbyprosjekter, så vil et ryddig og rent sted gi deg mer energi og inspirasjon. Rydd overflater og sørg for at arbeidsbordet ditt er ryddig og godt organisert. Fjern ting som hører hjemme andre steder. Gi slipp på ting som ikke er i bruk eller som er ødelagt.
Organiser tingene du skal beholde i kategorier, og ting du bruker ofte, så nært arbeidsplassen din som mulig. Nå er du klar til å kose deg inne, få unna litt papirarbeid til hjemmet ditt, og kanskje sette i gang med noen kreative hobbyer du er glad i. En koselig og ryddig arbeidsplass kan få selv den mørkeste høstdagen til å skinne.
Oppsummert
Det må ikke være overveldende å gjøre hjemmet ditt klart for høst og vinter. Bruk små steg og sett av tid slik at du slipper å stresse for å gjennomføre enkle ryddeoppgaver. Når du setter av tid, er det enklere å si nei til andre ting, fordi du ønsker å prioritere disse ryddeprosjektene.
Listen med ryddeoppgaver er ikke uttømmende, og kanskje har du et ryddprosjekt på gang som ikke er på denne listen. Det vil jeg gjerne høre om, jeg er alltid på leting etter gode tips som gjør ryddingen både enklere og morsommere.
Jeg har også laget en sjekkliste med høstens ryddeoppgaver. Her får du praktiske ryddeoppgaver og vi tar for oss de meste brukte områdene og kategoriene i hjemmene våre. Ta gjerne en titt og test ut høstens ryddeliste.