Hvilke klær bør du beholde
Du har kanskje bestemt deg for å ta et skikkelig dypdykk inn i garderobeskapet ditt. Du vet det ligger en del klær der som ikke har vært brukt på lenge. Kanskje har du litt dårlig samvittighet for det. Eller kanskje er det en lettelse å endelig komme igang med ryddingen.
Du kjenner kanskje til Konmarimetoden? Noen av teknikkene hennes har fungert veldig godt når jeg selv rydder i skapet. Det ene er måten hun bretter eller ruller klær på, som gjør at det blir plass til veldig mye i skap og skuffer. I dag ruller jeg alle klærne mine, og kunne ikke tenkt meg noe annet system. Det andre er at du skal kjenne glede over plagget du vil beholde. Det siste har gjort at jeg har kvittet meg med plagg jeg ikke har brukt på lenge. Det er jo en grunn til at de ikke blir brukt.
Disse to teknikkene har jeg tatt med meg i min måte å organisere klærne på. Jeg har videre forsøkt å rydde etter kategorier og dra fram alt jeg har av klær. Jeg kom gjennom det, men du verden det var med nød og neppe jeg klarte å finne viljestyrke til å bli ferdig. I stedet rydder jeg nå 15 minutter hver dag når jeg er i soveromssonen. Og vet du, på nesten magisk vis blir det ryddigere og ryddigere i mitt skap, uten at jeg går lei.
Det hele handler uansett om å ha viljestyrke til å rydde og ikke minst, vite hvordan du skal rydde og hva du skal kvitte deg med. Her er 4 metoder du kan bruke når du skal sortere og kvitte deg med klær, sko, belter og annet tilbehør.
1. De må passe godt
Klærne i skapet ditt må passe til deg og den du er i dag. Det er ingen hensikt å ta vare på klær som har blitt for små. Ikke la klærne ligge på vent i årevis fordi du håper at du kanskje passer inn i dem en dag. Hver gang du ser disse klærne vil du bli minnet på at de ikke passer til deg. Kanskje trigger det deg til å gjøre noe for å passe inn i klærne igjen, men trolig vil de bare ligger der, eller i verste fall gjøre deg trist.
Vi har alle forskjellige figurer og fasonger. Ikke alle passer inn i alle typer klær og noen feilkjøp kan det vel ha blitt på de fleste. Ikke la bomkjøp ligge å ta opp plass i skapet. Kvitt deg med klærne ved å gi bort eller selg.
2. Bli brukt regelmessig
Har du klær i skapet som du liker og som passer deg godt, vil de bli brukt. Disse klærne skal få bli. De andre klærne kan du kvitte deg med. Som tommelfingerregel sies det at klær som ikke er brukt det siste året, kan du kvitte deg med. Dette er hos oss som har fire årstider.
For å klare å huske når du siste brukte et plagg kan du benytte deg av "kleshengermetoden". Vi har alle våre metoder når vi henger inn plagg på kleshengere. Noen har åpningen på kleshengeren vendt innover og noen har den vendt utover. Nå skal du henge inn alle plagg du har lyst til å ta vare på. Heng de inn med kleshengeren vendt den veien som blir "feil" for deg. Skriv datoen du gjør det på en post it lap som du fester på innsiden av skapet.
Hver gang du bruker et plagg, skal du henge det inn riktig vei. Når det er gått ett år, vet du at alle plaggene på kleshengerne som henger feil vei, ikke har vært brukt. Det er på tide å kvitte seg med disse. Vi ser selvfølgelig bort fra festplagg som bunader, ballkjoler og andre plagg som kun brukes ved helt spesielle anledninger.
Andre plagg du er i tvil om kan du legge i en egen hylle, boks eller skuff. Hver gang du bruker plagg derfra, legger du de tilbake i de vanlige skuffene hyllene. Etter ett år kan du kvitte deg med det som fortsatt ligger i "tvil" skuffen/boksen.
3. Er gode og bekvemme
Enten det er sko, undertøy eller andre plagg, så skal det være godt og behagelig å ha de på. Klær som klør og gir deg allergiske reaksjoner, bør gis bort. (Med mindre det er vaskepulver eller tøymykner som gir reaksjonen.) Klær som strammer, klemmer og er vonde å ha på, kan du også kvitte deg med. Ikke ta vare på klær, sko og belter det er vondt å ha på. Kanskje vil noen andre ha bedre nytte av dem enn du.
4. Passe stilen din
Hvilken stiltype er du? De aller fleste har en jobbstil og en fritids stil. Det betyr at det må være klær i skapet som passer til ulike anledninger. Veldig mange bruker egne klær og ikke arbeidstøy på jobb. Avhengig av hvilken type jobb du har, kan det meste gjenbrukes på fritiden i ulike sammenhenger. Sørg for at klærne dine passer til ditt bruk.
Her er noen eksempler:
Når du tar en gjennomgang av skapet ditt kan du oppleve at en stil du likte veldig godt for noen år siden, ikke lenger passer deg. Mange endrer stil etterhvert som de blir eldre. I tillegg endrer motebildet seg og vi følger etter.
Ikke ta vare på tøy av nostalgiske grunner. Har du tanker om å gjenbruke klær på type 80-tallsfester, bad taste party og lignende, er det bedre å samle noen utvalgte klær og legge de i en boks til dette formålet. Ikke la disse klærne ta opp plass i skapet ditt.
Har du skiftet jobb og gått fra formell kleskode til uformell, kan det være greit å ta en gjennomgang av dressjakker, kjoler, skjørt og bluser dersom du har store mengder av hvert plagg. Det samme gjelder når du endrer motsatt vei. Når skal du bruke disse plaggene? Har du bruk for alt? Er plaggene dyre og har god kvalitet, kan de selges?
Dersom du fyller skapet ditt med klær du ikke lenger kommer til å bruke fordi de ikke passer inn i din livsstil, er det på tide å fjerne noen av disse. Sørg i stedet for at du har klær som passer de ulike situasjonene du deltar i.
Barneklær, ytterklær og treningstøy
Hittil har vi snakket om dine klær. De samme 4 metodene kan du benytte når du rydder i klærne til barna, i ytterklærne og treningstøyet.
Barneklær er en egen kategori ettersom klærne naturligvis blir for små etterhvert som barnet vokser. Her er kunsten å kunne plukke unna disse klærne og skape plass til klær som er behagelige og gode til barna. Også barn trenger klær og sko som ikke er vonde og ubehagelige å gå i. Ved å ta en opprydding i barnas skap hver gang vi jobber i soveromssonen, er det enklere å holde oversikt over hva barna har og hva de trenger.
Skal klær arves av søsken, er det smart å benytte seg av blanke bokser med lokk. Vask klærne, se over at de er hele og ikke mangler knapper ol. og merk de med størrelser.
Ytterklær kan gjennomgås på samme vis med de 4 metodene. En vinterjakke som ikke har blitt brukt de to siste sesongene, kan du gi bort. Dersom det er ytterklær som skal arves videre i en søskenflokk, kan du lage en egen blank boks med lokk for oppbevaring av dette tøyet. Når du vet hvor du har alt tøyet som skal arves, er det enklere å lete gjennom og finne fram det som kan brukes. Når klærne ikke lenger skal arves videre i søskenflokken, er det på tide å gi slipp på disse.
Treningstøy kan også gjennomgås med disse 4 metodene. Gamle fotballsko, joggesko, skøyter ol som ikke lenger passer kan gis bort eller kastes. Jeg vet noen samler på barnas fotballsko etter hver sesong, men hva skal de brukes ti? Still de istedet opp på rekke og rad og ta bilder av dem. Sett de inn i fotoalbumet med en liten historie om de forskjellige skoene og hvilken sesong de ble brukt. Dette er en mye morsommere og mindre plasskrevende måte å ta vare på slike minner på.