juli 12

0 comments

Rydd og organiser sengetøy, puter og tepper

By Nina Bakken Bye

juli 12, 2020



Rydd og organiser sengetøy, puter og tepper


Denne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre igjen er det vanskelig å kvitte seg med noe, selv om det er utslitt. Av den grunn vokser stablene med både sengetøy og puter, vi klarer rett og slett ikke kvitte oss med noe. Men denne uken skal vi sette av tid til å gå gjennom alt vi har innenfor denne kategorien. Gled deg til å feire resultatet, du vil plutselig ha mye mer plass og rom rundt deg. Er du klar for ukens ryddeprosjekt? Rydd og organiser sengetøy, puter og tepper.  



Små steg


Som alltid med ryddeprosjekt hos Rydd bort rotet, tar vi det med små steg. Ikke gjem ryddeoppgavene til du har helg eller ferie, forsøk å gjennomføre noen små, konkrete ryddeoppgaver hver dag i stedet. Når du planlegger og grunnrydder hver dag, vil du litt etter litt oppdage at hverdagsryddingen blir enklere og raskere å få unna. 15 minutter grunnrydding hver dag er nok. 


Sjekkliste - ryddesteg


Start med å lete fram og dele opp i kategorier

Ettersom du ikke skal bruke mer enn 15 minutter hver dag på denne oppgaven, foreslår jeg at du rydder i en kategori hver dag. Start med den du mener vil ta lengst tid. Her er mitt forslag til inndeling av kategorier. 1. Hodeputer til seng. 2. Dyner 3. Sengetøy og laken 4. Tepper (ullpledd, bomullspledd, fleecepledd ol.) 5. Pynteputer


1. Hodeputer til seng

Hodeputer er dessverre noe vi skifter alt for sjelden. En hodepute har en levetid på ca. 2-4 år avhengig av kvalitet og vedlikehold. En god dunpute vil feks. vare lenger enn en polyesterpute, ettersom den vil absorbere fuktighet bedre. Ettersom vi utsetter en hodepute for svette, fuktig hår, kremer/makeup og hudceller, er det behov for en skikkelig vask med jevne mellomrom. 3-4 ganger i året bør det gjøres en vask på puter som brukes jevnlig. NB! Følg vaskeanvisningen, ikke alle puter kan vaskes. 

Husk at hodeputer har en funksjon. De skal støtte nakken din når du sover. Derfor er det viktig at du har en pute som passer til deg og som ikke er utslitt. 

Om du er i tvil om putene fortsatt er av god kvalitet kan du teste den. Brett puten, dersom den går tilbake til sin opprinnelige form er den fortsatt brukbar. Puter med fyll som klumper seg er på tide å skifte ut. 

Kast puter som er vonde og som du ikke klarer å bruke, kast puter som er ødelagte, lukter vondt og er misfarget av svette, og fuktighet. Hvor mange puter du skal beholde er avhengig av om dere skifte mellom flere typer gjennom året. Det avhenger også av hvor ofte og hvor mange gjester dere huser. 


2. Dyner

En dyne har en holdbarhet på 5-10 år avhengig av kvalitet og vedlikehold. Jeg anbefaler alltid å re opp sengen med en gang man står opp om morgenen. Men... produsenter av dyner og madrasser anbefaler lufting etter natten. For at det likevel skal se ryddig ut kan du brette dynen tilbake slik at madrassen får luftet seg. Dette kan være smart spesielt om du er plaget av nattesvette. I slike tilfeller kan det være greit å henge opp dynen til lufting mens du er på jobb. 

Mange har to dyner per person, en sommerdyne og en vinterdyne. Husk å lufte godt og evt. vask dynen før den legges bort for sesongen. 

Gamle dyner, ødelagte dyner og dyner med vond lukt kan kasseres. Vær bevisst på hvor mange du må ha for å dekke behovet til familien og gjester. 


3. Sengetøy og laken

Dette er en oppgave som ikke tar så lang tid, men som likevel sjelden eller aldri blir gjort. Start med å hente fram alle dynetrekk, putetrekk og laken fra hvor enn du måtte oppbevare disse rundt omkring i huset. 

Nå skal evaluering starte, hva får bli med videre. Dette er din sjanse til å rydde skikkelig og bare beholde det som er i bruk, det du vil bruke og det du har behov for. 

For å hjelpe deg på vei er dette noe du kan se etter når du skal kvitte deg med noe: 

-Hull, rifter og manglende knapper som aldri kommer til å bli reparert eller sydd i, og som gjør at dyna alltid havner langt utenfor dynetrekket. 

-Sengetøy som ikke passer madrassen, dyna eller puten. Altså feil størrelse. Dersom du ikke går med umiddelbare planer om å kjøpe tilbehør som passer, er det bare å gi bort eller kassere. Ikke gjem på det i tilfelle... 

- Begrens mengden barnesengesett du vil ta vare på etter at barna er blitt voksne. Du MÅ ikke ta vare på alt, ta heller bilder slik at du kan huske motivene og gjem evt. på de som er i best stand. 

-Kast eller gi bort sengetøy du absolutt ikke liker og som ikke passer inn og aldri blir brukt. Det tar bare opp unødvendig plass. 


5. Tepper og pledd 

For oss som bor i et land med mange årstider og kalde dager og netter både på sommer og vinter, er pledd noe vi har behov for. Men det betyr ikke at vi har behov for en hel haug... Tepper og pledd tar opp mye plass ettersom de vanligvis har litt volum. 

Nå skal du ta en evaluering over teppene dine. Hvor mange har du, hvor mange bruker du, hvilke blir aldri brukt og er det noen som er ødelagt eller så stygge at du ikke vil bruke dem. 

Hvor mange er dere i familien og hvor mange pledd og tepper er tilgjengelig for hvert enkelt familiemedlem? Hvor er det bruk for teppene? Noen må ha et på soverommet i vinterkulden, andre vil ha et lett pledd å legge over seg på kjølige sommerkvelder, andre liker tykke pledd på kalde dager. 

Kvitt deg med ødelagte tepper, flekkete tepper som ikke er delikate, stygge tepper du aldri vil bruke osv. 


6. Pynteputer

Hvis det er noe som kan skape kaos og rot så er det pynteputer. Joda, de kan være både dekorative og flotte der de fyller opp alle sitteplasser i stoler og sofa, men praktisk... Dersom du må flytte på og legge putene på gulvet for å få plass til å sitte, har du trolig for mange puter. For noen er dette imidlertid en del av interiørstilen og det er uaktuelt å kvitte seg med mengden. Da har jeg et annet tips. 

Når du har riktig antall puter i hjemmet ditt bør du rett og slett gjennomføre kjøpestopp på "fyllputer". Det er langt enklere å oppbevare kun putetrekkene enn hele puter med innhold. 

Kast gamle puter med klumpete innhold. Kvitt deg med putetrekk du ikke lenger bruker og som er ødelagt og misfarget, flekket og stygt. Disse vil uansett ikke pynte opp. 


Oppbevaring av dyner og puter


Vakumposer er kjekt å benytte til puter og dyner som har masse volum. Du finner både små og store poser og i ulike kvaliteter. Plastkasser egner seg ikke like godt ettersom det blir for tett og om det er fukt i dynen når du legger den ned, kan det dannes mugg. Vakumposene suger ut luften, noe som gjør at det ikke blir mugg selv om det er plast. Alternativt er posene som følger med dynen når du kjøper den, perfekt til å oppbevare dynen. Pass på at du lagrer disse på et tørt sted. 


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt




Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER


Rydd i sko og støvler - ukens ryddeprosjektSko kan være gøy, sko er nødvendig, sko er flotte, sko er kule, sko er

LES MER