Klær er en av de største kildene til rot og støv i et hjem. Jeg kaller det rullerende rot, ettersom klær skal håndteres mange ganger i løpet av en dag og en uke. Fra vi tar på oss rene klær fra skapet om morgenen, til de i løpet av en dag eller flere, har vært gjennom alle fasene med vask, tørk, bretting og til de igjen er plassert i skapet. Håndtering av klær kan være krevende i perioder, men gode rutiner gjør klesvasken enklere - prøv disse 7 tipsene for å komme i gang.
Disse 7 tipsene er en del av det jeg deler daglig på instagram og facebook. For deg som liker å planlegge og forberede deg, vil du her på nettsiden finne alle tipsene samlet på et sted. Plukk ut de tipsene du ikke har på plass enda, bestem deg for hvilke dager du skal gjennomføre de, og legg det inn i kalenderen din.
I Rydd bort rotets system er nemlig de små konkrete stegene vi gjør hver dag, det som tar oss mot målet vårt. Om du ønsker å gjøre klesvasken enklere, må du legge til rette for det og gjøre de justeringene som skal til.
I denne ukens 7 tips får du helt konkrete oppgaver du kan gjøre for å skape gode rutiner rundt ikke bare klesvasken, men også oppsamling av skittentøy, bretting og stryking av klær, håndtering av klær som har blitt for små til barna, reparasjon av tøy mm. Alt henger sammen. Når du vet hva du skal gjøre er det mye enklere å få det gjort, men da må du prioritere det.
Synes du likevel det er vanskelig å komme i gang så handler det kanskje om noe annet. Justering av vaner er ikke gjort over natten, det er noe du må jobbe med over tid og dette har vi fokus på i medlemsportalen Ryddig med små steg. En ting er å vite hva du skal gjøre, en annen ting er å faktisk gjennomføre.
Gjør det enkelt for deg
Når du vet hvor du skal gjøre av skitne klær er det enklere å legge de der. Med en skittentøyskurv på soverommene til alle familiens medlemmer, kan dere øve på å legge skitne klær der i stedet for på gulvet. Når kurven er full, eller det er vaskedag, kan den enkelt hentes uten at klærne på gulvet på feks. ungdomsrommet må sorteres...
Det er også smart med et lite reparasjonsskrin på vaskerommet eller der klær brettes og strykes. Da kan reparasjonen gjøres med en gang. For mange er dørstokkmila lang dersom du må lete deg fram et annet sted i huset, etter nål og tråd. Gjør det klart og gjør det lett tilgjengelig og reparer med en gang.
Plasser også en egnet boks eller pose lett tilgjengelig for donering av tøy. Hvem har vel ikke opplevd at klærne som ikke passer havner bakerst i skapet og tar opp verdifull plass.
De små stegene
Vasking av klær, tørking, bretting og legge på plass er som med annen rydding. Det er noe som må gjøres ofte. Husk at "litt hver dag" hindrer skittentøyshaugen å vokse. "Litt hver dag" hindrer også den rene haugen med klær å vokse. Om du setter av minimum 15 minutter hver dag til håndtering av klær, har du et godt grunnlag for å få kontroll over klærne. I motsetning til mange andre ryddekonsulenter, anbefaler jeg ikke bretting av klær mens du ser tv. Jeg anbefaler heller ikke tørking av klær i stuen, da dette skaper mye mer støv enn nødvendig.
Fokuser i stedet på oppgaven den korte tiden det faktisk tar å brette et eller to stativer med klær. La tankene flyte fritt og bli ferdig. Et annet tips, ikke legg opp til at du skal henge opp rent tøy fra vaskemaskinen rett før du står på farten et sted. Dersom stativene er fylt med rene klær og du ikke har tid til å brette dem, går du rett i mellomlagringsfellen...
Rydding og klesvask handler om rutiner og gode vaner, det handler ikke om tiden din... Det handler om at du justerer slik at du får det gjort, og ikke minst at du prioriterer å gjøre det. Jo mer du utsetter, jo mer er det å ta igjen og jo lenger tid vil det ta å komme gjennom haugen med klær.
7 tips til klesvasken
Sett timeren på 15 minutter
Brett sammen så mye tøy du klarer på 15 minutter, legg på plass.
Skrin til nål og tråd
Gjør klart et lite skrin med nål og tråd og plasser det lett tilgjengelig der du bretter og stryker klær. Gjør det enkelt å reparere eller sy i en knapp.
Stryk klær
Sett av en fast dag i uken til å stryke klær. Dersom du bretter klær direkte fra tørketrommel og stativ, vil det blir færre klær som trenger stryking.
Skittentøyskurv på alle soverom
Hjelper familien å sortere skittent fra rent med en gang... øvelse gjør mester og det må læres. Unngår blanding av litt rent og skittent, og kan føre til færre runder med vaskemaskinen. Både plagg, privatøkonomi og miljø er tjent med det.
Boks til barnas klær
Gjør sortering av barnas klær enkelt ved å forberede deg. Etabler et fast sted, lett tilgjengelig, hvor du kan legge fra deg klær som skal videre til mindre søsken.
Doneringsboks
En egen boks til klær som skal gis bort, doneres, eller selges er effektivt for å unngå at de havner tilbake i skapet. Sett også av tid i kalenderen når du skal ta deg av innholdet.
Samler du på rene klær som skal brettes
Ved å brette litt hver dag ungår du stabelen av rent tøy som skal brettes.
Praktiske ryddetips er et godt utgangspunkt for deg som er disiplinert og klarer å gjennomføre uten å måtte bruke mye tid og energi til å motivere deg. Dersom du stadig utsetter ryddeoppgavene, selv om du går og snakker om alt du burde gjort, kan det være andre ting du bør se nærmere på. Test ut hverdagsoppgavene du får tilgang til hver måned når du melder deg på nyhetsbrevet. De 5 hverdagsoppgavene er grunnlaget for hele ryddeprosessen og stopper også det opp vil jeg anbefale deg å sjekke ut ryddeklubben Ryddig med små steg hvor vi øver på nettopp det å komme i gang med ryddeprosessen, jobbe med gode ryddevaner i det daglige, tankemønster og andre utfordringer du møter på når hjemmet skal ryddes fra kjeller til loft.