Juleforberedelser i november
Det nærmer seg jul, enten du er klar for det eller ikke. Er du en av de som stresser mye i forkant og er helt utslitt når julen endelig er i gang, da kan det være smart å planlegge litt allerede nå. Enten du har dårlig råd, mye å gjøre, eller ikke helt klarer å komme i gang med forberedelsene før det nesten er for sent, kan disse punktene være nyttige for deg. Juleforberedelser du bør starte med i november, vil gi deg oversikt og hjelpe deg å prioritere. Med en gang du har oversikt, og får notert ned ting slik at du ikke glemmer, vil litt av stresset slippe taket.
Her får du 5 forslag til forberedelser du bør gjøre nå.
1. Start med å sette opp et budsjett
Det er lett å gå på en smell når julegavehandelen er i gang og du gjerne vil kjøpe noe fint til de du er glad i. Med et budsjett vet du hva du har å rutte med og du vet hvor langt du kan strekke deg.
Dersom du skal klare å holde budsjettet, er det smart å ta vare på kvitteringer og skrive ned hva du bruker når du har vært på shopping, eller handlet mat. Når du har kontroll og fører et mini regnskap hver gang, har du stålkontroll på hvor grensen går.
Når du har et budsjett og du fører regnskap over forbruket, er det enkelt å holde oversikt slik at du kan justere om du ser du er på vei til å bruke for mye.
Når du fører regnskap og holder oversikt over forbruket ditt, er det enklere å slutte med impulsshopping og unødvendig handel. Oversikt og kunnskap er kontroll og det er det beste du kan gjøre for deg selv og familien din.
2. Avklar forventninger
Har du familie er det lurt å sette seg ned sammen, og avklare hvilke forventninger hver og en av dere har til julen. Hva gir dere julestemning, hva har dere lyst til å gjøre. Hva har dere ikke lyst til å gjøre. Hvordan er timeplanen, hva har dere tid til. Har dere stram økonomi, hvordan kan dere gjøre det for å komme best ut av det. Det hjelper å snakke sammen, kanskje opplever du at barna har helt andre forventninger til julen enn det du trodde. Kanskje er det ikke så mye som skal til for at dere får den fineste førjulstiden sammen.
Det kan også være fint å sette av tid i kalenderen til det dere ønsker å gjøre sammen. Det viser at det er noe der vil og ønsker å prioritere. For eksempel pepperkakebaking med barn elle barnebarn. Juleverksted, eller en tur ut på kvelden, tenne bål og drikke varm kakao og glede seg til jul.
En ting er alt vi har lyst til å gjøre, en annen ting er å finne plass til det dersom tidsskjemaet er stramt. Derfor er det lurt å snakke sammen og sette av tid til det som er viktig for deg og dine.
3. Lag en gaveliste
Gavelisten kan benyttes til planlegging og til å holde oversikt over det som er kjøpt inn, hva budsjettet er og om du har holdt deg til det.
Start med å lage en liste over de som skal få julegaver i år. Det er alltid lurt å ta en avsjekk om det virkelig er nødvendig å gi gaver. Kanskje skal du være den som spør om det. Husk at selv om du har råd til å kjøpe gaver kan det være noen av de du gir til som ikke har det, og synes det er vanskelig å si fra om det. Kanskje er du eller mottaker på ryddereise og har mer enn nok fra før, da kan det være greit å sjekke om dere skal gi hverandre ønskelister eller rett og slett ikke gi gaver. Det kan også være noen som ønsker opplevelser eller et bidrag til noe de sparer til, derfor er ønskelister alltid lurt å be om.
Når oversikten er klar, er det bare å begynne å planlegge. Hva er budsjettet for den enkelte, hva skal du kjøpe eller lage, hvor skal du kjøpe gaven eller når skal du lage den.
For å slippe stress med innpakking, kan du be om å få det pakket inn på butikken. Dersom du ikke er fornøyd, kan du alltids pakke inn på nytt dersom du har tid.
TIPS: Sett opp en pakkestasjon og pakk inn gavene når du har et lite pusterom. Det gir skikkelig god følelse og julestemning. Det er også mye enklere å kose seg med innpakkingen når det ikke er så mange om gangen.4. Julemeny og selskaper
Skaff deg oversikt over alle selskaper du selv skal arrangere før og i julen. Datoer og hvem som kommer. Om du skal sende ut invitasjoner så er det greit å gjøre det i god tid slik at gjestene får planlegge og sette av tid.
Planlegg menyen i god tid og sett opp handleliste. Om du skal ha mange selskaper kan du dele handlelisten inn i tørrvarer, frosne varer og ferskvarer. Tørrvarer og frosne varer kan du deretter begynne å kjøpe inn litt etter litt.
Skal noen av selskapene være «spleiselag» kan du i god tid avklare med gjestene hva de skal ha med seg.
5. Rydding og vasking
Noen liker å vaske rundt til jul, noen liker å vaske rundt på andre tidspunkt. Det er opp til deg hva du vil gjøre avhengig av tiden du har til rådighet, helsen din eller hva du synes er viktig. Husk imidlertid på at dette er den mørkeste tiden på året. Dersom du ikke har krefter til å vaske vegger og tak nå , da skal du heller ikke gjøre det.
Dersom du vil bake, lage julepynt med barna, lage god mat, se på julefilmer og kose deg, ja da er det dine viktigste oppgaver.
Jeg anbefaler deg likevel å gjøre noen ryddeoppgaver hver dag og da er det selvsagt de 5 hverdagsoppgavene jeg snakker om. Trenger du hjelp til å komme i gang med disse og noen tips om hvordan du kan endre de daglige ryddevanene dine, kan startkurset for å komme i gang med rydding være noe for deg.
Ikke legg listen for høyt rett før jul. Du har 11 andre måneder du kan starte ryddereisen din på og vaske rundt i hjemmet ditt. Om du har en plan for hva som er viktig for deg å vaske, som for eksempel vinduene som er mest synlig, gjesterommet, badet og kjøkkenet, bør du sette av tid i kalenderen din for når dette skal gjøres.
Førjulsboken – juleplanleggeren med ferdige oppgaver til deg
Forslagene til oppgaver du nå har fått, er noe jeg selv har gjort før jul i mange, mange år. I tillegg har jeg samlet mine beste førjulsoppgaver i en egen førjulsbok som kanskje du også vil ha glede av. Her finner du små juleforberedelser hver dag fram mot jul.
Enkelte dager ber jeg deg oppsummere hva du har gjort og hva som gjenstår. Kanskje utfordrer jeg deg til å gjøre noen flere oppgaver eller kanskje prioritere bort noen, dersom du begynner å stresse. Enkelte dager ber jeg deg rydde en bestemt skuff på kjøkkenet som kan være grei å ha ryddet før jul, andre dager ber jeg deg skrive ned bestemte ting på handlelisten, som er lett å glemme.
Førjulsboken finnes i to utgaver – den som kan skrives ut og settes i en ringperm eller mappe, og den som er hel elektronisk og bukes på nettbrett sammen med for eksempel appen GoodNotes eller Noteshelf. Dersom du ikke er interessert i ferdige oppgaver, kan julelistene være noe for deg. Disse fyller du ut selv.