oktober 11

0 comments

5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt

By Nina Bakken Bye

oktober 11, 2024


Føler du av og til at du rydder og jobber og holder på med noe hele tiden uten at du egentlig kommer i mål? Uten at du ser de resultatene du skulle ønsket deg og hadde sett for deg? Dette er ikke så uvanlig, enten det handler om rydding, trening eller jobb. Vanene våre påvirker nemlig jobben vi gjør langt mer enn mange av oss forstår eller tenker over. I dette innlegget skal vi se på 5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt. 

Mange strever med å være produktiv på riktig måte, kanskje føler du at du henger i stroppen hele tiden, eller kanskje kommer du rett og slett ikke i gang. Over tid utvikler vi vanene våre. Noen er gode, noen er mindre gode. Uansett, av og til er det faktisk ikke så store justeringer som skal til for å føle oss mer produktiv. Det handler ikke alltid om å gjøre mer, men gjøre de riktige oppgavene. De oppgavene som faktisk tar deg til målet og får deg til å se resultatene. 

Men for å gjøre endringer må du ønske det, du må ville det. Da må du først forstå hva det er som gjør at du ikke når målet ditt, hva er det som holder deg tilbake. Dette skal vi se litt nærmere på. 

5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt

  • Prioritere
  • Lage en plan og forhold seg til den
  • Små steg
  • Finne ditt hvorfor
  • Feire når du lykkes

Hva hindrer deg i å nå målet ditt?

Ingen av oss ønsker å fylle dagene våre med ting og oppgaver som ikke oppleves meningsfylt. Men det er heller ingen av oss som ønsker å gå dag etter dag helt uten å gjøre noe, vi vil fylle dagene våre med noe som oppleves både meningsfylt og positivt. Likevel fikser vi ikke alltid dette.

Når vi graver oss litt ned i hva som trigger oss til å gjøre oppgaver og hva som får oss til å utsette ting, er det så mye enklere å gjøre noe med det. Kanskje kjenner du deg igjen i noe av dette? 


Manglende motivasjon

Dette er kjent for mange, både når vi skal rydde, trene eller gå i gang med større prosjekter vi ikke helt vet hvor vi skal starte. Når vi mangler motivasjon er det lett for å utsette. Du er ikke alene om du mangler motivasjon til å rydde. Du er heller ikke alene om du utsetter ryddingen i påvente av at motivasjonen plutselig skal dukke opp.

Derfor er det også lett for at vi bruker tiden vår på å lete etter inspirasjon til hvordan vi kan gjøre ting, i håp om at vi blir både inspirert og motivert til å få gjort noe av det som tar oss til målet. Utfordringen her er imidlertid når vi bruker mer tid på å innhente inspirasjon enn å faktisk gjøre de oppgavene vi burde ha gjort. 


Rydding føles bortkastet

Er du en av dem som føler at du bruker alt for mye tid på rydding? Kanskje opplever du til og med at du ikke klarer å holde det ryddig. Når du er ferdig et sted, er det bare å starte forfra et annet sted? 

Dette er et av de mest kjente hindrene for å lykkes med å rydde opp i hjemmet. Her er det sannsynlig at du bruker energien din på feil oppgaver. Og er du skippertaksrydder, vil du havne i denne kategorien. 

I ryddeklubben jobber vi mye med å få på plass gode vaner og ikke minst, være bevisst på hvorfor vi rydder. Det har gitt mange aha opplevelser og endringer av vaner for medlemmene mine. 


Lite energi

Det er flere og flere som opplever at rot tapper energien. Det påvirker psyken vår og i verste fall havner vi i en vond sirkel der vi ikke klarer å samle nok energi til å rydde. Noen har kroniske sykdommer med lite energi, da er det viktig å etablere vaner med dette som utgangspunkt. Også dette er tema vi jobber mye med i ryddeklubben, finne løsninger som bidrar til å skape energi og få de gode ryddevanene på plass, uten å tappe energi. 


5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt


Er du klar til å gjøre justeringer i hverdagen som vil hjelpe deg å nå ryddemålet ditt? Når du er bevisst hva som hindrer deg, er det også enklere å se hva som vil kunne hjelpe deg, og ikke minst, gjøre deg motivert til endringene som skal til. 

5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt

5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt


1. prioritere


Vi lever i en verden hvor vi jevnt og trutt blir distrahert fra det vi holder på med. Da er det viktig å holde fokus, og prioritere hva som faktisk er våre viktigste oppgaver i løpet av dagen. 


Om du har en lang liste av oppgaver, er det ikke nødvendigvis riktig å starte på toppen og jobbe deg nedover. Du må prioritere. Rekkefølgen har betydning for resultatet. 


Dersom rydding er viktig for deg må du prioritere tid til det. Bruk tiden fokusert, legg fra deg mobilen, slå av tv og rydd. Tv og mobil/pc er våre verste tidstyver og selv om du føler at du har ryddet en time, har kanskje store deler at tiden gått til å "bare sjekke en ting" på mobilen. 




2. lag en plan og forhold deg til den

En plan trenger ikke nødvendigvis ta lang tid å lage, men når du har en plan, vet du hvor du skal rydde, hva du skal rydde og når du skal rydde. 


Dette gjør det mye enklere å finne motivasjon og energi til å rydde. En plan vil hjelpe deg å prioritere hva som er viktigst og en plan vil hjelpe deg å sette av tid til å gjøre oppgavene som gir deg resultater. Dette gjør igjen at du blir flinkere til å se hvilke oppgaver som tar deg framover og hvilke oppgaver som egentlig er bortkastet å bruke tid på. 


For å hjelpe deg i gang kan du laste ned min gratis startguide, som hjelper deg å prioritere daglige oppgaver, og komme i gang med gode vaner. Da har du allerede en plan... Du vet hva du skal rydde, hvor du skal rydde og når. 



5 vaner som hjelper deg å nå målet ditt



3. små steg


Det er lett å kjenne seg både overveldet og frustrert når oppgaven som ligger foran deg er stor og uhåndterlig. Når du ikke helt vet hvor du skal begynne, eller om du blir ferdig, er det lett å kjenne at både motivasjon og energinivået faller. 


Det er da de små stegene er så viktig. Når du bryter store oppgaver ned i mindre oppgaver, blir de håndterlige. Når du rydder litt hver dag, i stedet for mye og lenge én dag i uken, vil du oppleve at du har et annet fokus på ryddingen, og at du bruker tiden din mer effektivt. 


Små steg tapper deg ikke for energi på samme måte som skippertakene du tar. Små, daglige steg, hjelper deg å holde motivasjonen oppe og du ser raskere resultater. 




4. Finne ditt hvorfor

Når du vet hvorfor du skal bruke tid og krefter på en oppgave, vil det bli så mye enklere å gjennomføre. 

En liten utfordring til deg som ikke liker å rydde og føler det som et ork: Skriv ned 5 grunner til at det er viktig for deg å rydde hjemmet ditt. 

Det kan være praktiske årsaker, men det kan også være årsaker som for eksempel å kjenne at det er godt å komme hjem. At du kan slappe av og kose deg i hjemmet ditt. At hjemmet ditt får deg til å føle deg glad og stolt. 

I min gratis startguide hjelper jeg deg med å finne ditt hvorfor. En god og viktig øvelse for at du skal klare å få de resultatene du ønsker deg. 

Styled Stock Society Coworking 18 scaled

5. feire når du lykkes

Fokuser på det positive og feir små seire og steg framover. For mange er det motivasjon,  å feire et resultat eller at et mål er nådd. Det gir energi til å fortsette jobben, ta neste steg og se flere resultater. 


Det må ikke alltid være de store feiringene. Det kan for eksempel være å gå en lang tur alene, gå på cafe eller ta en tur på kino. Kjøpe en blomsterbukett til helgen eller gjøre et hobbyprosjekt. 


Selv er premien min ofte så enkelt som at når jeg har ryddet ferdig, eller brettet tøy og lagt på plass, kan jeg strikke noen omganger, eller sette meg ned og male.  


Gode vaner må du øve på

Kanskje er du godt kjent med disse vanene, men kanskje er det noen du trenger å øve mer på. Legg gjerne igjen en kommentar om hva du skal øve mer på, og har du et godt tips om hvilke vaner som ikke er nevnt her, hører jeg også gjerne fra deg. 

Er du helt ny her inne vil jeg anbefale deg å "Starte her", for å lære mer om ryddemetoden min og komme i gang med gode ryddevaner i hverdagen. 


Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial