juni 18

0 comments

Rydd opp i plastbokser og plastflasker

By Nina Bakken Bye

juni 18, 2019


Rydd opp i plastbokser og plastflasker

Hvem har vel ikke en skuff eller hylle fylt med plastbokser og lokk til hjemmelaget syltetøy, matpakker og middagsrester. Plastbokser er praktisk til mye, men de er ikke alltid like praktisk å oppbevare. Det samme gjelder disse drikkeflaskene i mange varianter. Begynner vi å telle opp antall drikkeflasker vi oppbevarer, er det nok mange som har flere enn 1 stk per familiemedlem….

Og det er nettopp det vi skal gjøre i dag. Vi skal skaffe oss oversikt over alle plastboksene og plastflaskene vi har. Deretter skal vi kvitte oss med en del, før vi finner et praktisk system for oppbevaring som vil fungere.

1.Let fram alle plastbokser, lokk og drikkeflasker som du oppbevarer på kjøkkenet og rundt omkring i huset.

2.Før vi starter med å sortere, skal du nå kaste alt som er gammelt, slitt, ødelagt, lukter vondt eller ser udelikat ut. Husk at dette er bokser og flasker vi skal bruke til mat og drikke. Renslighet er viktig, men det er også viktig at det ser ordentlig ut. En misfarget plastboks er rett og slett uappetittelig å oppbevare mat i. Er det kun du selv som skal benytte denne typen bokser, velger du selvsagt selv om du synes det er greit eller ikke. Men, ikke server mat til andre fra slike misfargede oppbevaringsbokser.

3.Når du har kvittet deg med noe av samlingen, er det på tide å finne bokser og lokk som passer sammen. Det samme gjelder flasker og drikketuter. Kast lokk som ikke passer til noen av boksene. Kast flasker eller tuter som ikke finner sin make. Bokser kan imidlertid benyttes med pose eller annet trekk over.

4.Nå bør mengden være ytterligere redusert. Nå skal vi ta en opptelling. Hvor mange flasker har du og hvor mange familiemedlemmer er dere? 2 per pers eller kanskje 5… Hvor mange trenger dere egentlig? Dette er individuelt, du må derfor selv tenke gjennom i hvilke situasjoner flaskene blir benyttet og om det er meste praktisk med en eller flere til hver person. Er du klar for å kvitte deg med enda flere?

5.Nå må du ta en gjennomgang av boksene og lokkene. Del haugen opp i kjøpte bokser som feks. tupperware og rice.  Er du en som samler på isbokser og andre bokser som har inneholdt mat? Da legger du disse i en egen haug. Gå gjennom alle boksene du har kjøpt inn eller fått. Tell over og tenk på hva disse kan og skal brukes til. Har du nok? Bruker du alle eller er det akkurat litt for lite til ditt bruk. Hvis svaret er at du har mer enn nok, hvorfor skal du da ta vare på plasten som fulgte med mat du har kjøpt?

En annen ting er at boksene som kommer med mat du kjøper er som regel beregnet for engangsbruk. En isboks er laget for å oppbevare nedfrosset is, ikke varme middagsrester. Mattilsynet anbefaler at det benyttes bokser som er ment til flergangsbruk når du oppbevarere mat.

Nå er du klar for å sette på plass og organisere plastboksene og flaskene. Visste du at magasinholdere kan benyttes til oppbevaring av både lokk og flasker? Dette er praktisk både inne i skap i skuffer. Romdelere i skuffer er også praktisk for å holde styr på lokkene. Noen foretrekker å stable boksene med lokk, da er det enkelt å gripe tak i, men dette krever mer plass enn om du stabler boksene og lokkene hver for seg. Husk også at runde bokser utnytter plassen dårligere enn firkantede.

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.

Her finner du flere “Dagens ryddetips”