Gode rutiner på klesvasken sparer tid og miljø
I mange hjem er klær, oppbevaring av klær og vasking av klær noe av det som skaper mest rot og frustrasjon. Med fire barn og totalt 6 i familien, har jeg selv erfart hvor mye tid håndtering av klær tar i hverdagen. Heldigvis finnes det mange metoder som gjør håndtering av klær overkommelig i hverdagen. Hos Rydd bort rotet har vi noen grunnprinsipper som kan være utgangspunkt også for deg.
Klær er en av de desidert største årsakene til rot og støv i hjemmene våre. Vi finner de overalt, i nesten alle rom i hjemmene våre. Skitne klær på soverom, bad og vaskerom, lett brukte klær finner vi slengt over en stol på kjøkkenet, stua, badet, gangen og soverommene. Klær vi ikke vil kaste fordi de skal brukes dersom vi får flere barn, ligger i esker og bokser i en bod, på loftet eller fortsatt i kurvene til førstemann. Klær som skal repareres når vi får tid og lyst, ligger på gjesterommet, syrommet, kontoret eller på en stol på soverommet.
Klær er det vi kaller bevegelig rot. Det starter som et nytt eller arvet plagg som kommer inn i hjemmet vårt. Noen ganger tar det strake vegen inn i skapet. Andre ganger havner det på vaskerommet for en vask. Noen ganger ligger det til og med en god stund i en pose eller på en stol eller benk på soverommet vårt, før det finner sin plass.
La oss gå i gang og lage gode rutiner for håndtering av klærne våre.
1. Reduser mengden klær
Er du en av dem som har så mye klær at du ikke finner fram i skapet, eller rett og slett ikke har plass i skapet? I så fall er det på tide å redusere mengden. Du kan nesten ikke ha unngått å lese om ryddetips for klær. Det er nok ingen tilfeldighet at dette er blitt så populært blant bloggere, media og andre. Klær tar veldig mye plass og klær skaper rot og støv i hjemmet vårt. Klarer vi å redusere mengden klær til de plaggene vi har bruk for og har lyst til å bruke, da er vi kommet langt mot målet om et ryddig hjem.
Har du behov for å redusere mengden klær? Da vil jeg anbefale deg å lese dette ryddetipset om opprydding av egne klær.
2. Lag deg faste soner for håndtering av klær
Håndtering av klær fra de er skitne til de er rene, tørre, ferdig brettet og lagt på plass, kan være utfordrende om du ikke har faste steder for de ulike oppgavene. Når du og familien vet hvor skittentøyet skal legges, når dere har et sted for sortering, når dere har et sted for tørking og et sted for bretting og evt. stryking, da går oppgavene enklere.
Ikke alle har et stort vaskerom med plass til alle oppgavene. Derfor er det viktig å finne soner som passer til størrelsen på hjemmet ditt og antall medlemmer i familien. Min anbefaling er at du så langt som mulig ikke håndterer klær i stue eller på kjøkkenet. Klær som henger til tørk tar plass, og klær støver.
La oss se på noen av sonene du kan vurdere å lage deg i ditt eget hjem.
3. Ett eller flere steder for skittentøyet
Ett eller flere steder å samle opp skittent tøy kan spare både tid og miljø. Har du ungdommer i huset er du nok kjent med haugen med klær som samler seg i løpet av en uke. Hva er skittent og hva kan brukes litt mer? Kanskje er du selv også slik? Slenger fra deg klær uten å tenke på at du blander både rent og skittent.
En skittentøyskurv der skitne klær vanligvis samler seg, er smart. Mange har en felles på badet, eller på vaskerommet. Flere skittentøyskurver rundt omkring i huset kan i mange tilfeller være både effektivt og smart. Her kan du lese hvordan du gjør det.
Et fast sted hvor du kan sortere skitne klær før vask gjør klesvasken både enklere og raskere. I stedet for å sortere hver gang du skal sette på en vask, kan du ta en haug ferdigsorterte klær og sette på raskt og effektivt. Når de skitne klærne er sortert, har du i tillegg oversikt over mengden klær slik at du vet når du kan sette på en full maskin. Du har også oversikt over hvilke klær som er til vask og det gjør det enklere å lete om det er en genser eller bukse du ikke finner. I dette "Dagens ryddetips" får du tips til hvordan du kan sortere skitne klær enten du har stor eller liten plass.
4. Litt skitne klær?
Litt skitne klær? Du vet de klærne som du har brukt noen timer og som egentlig kan brukes noen ganger til før de trenger en vask. Hva gjør du med dine?
Det er smart å lage seg et enkelt system hvor du legger eller henger unna disse klærne. Mange av oss vasker klærne våre alt for ofte. Dette er en utfordring både for klærne selv som slites raskere, men også for økonomi og miljø.
Ved å bruke klær og håndklær flere ganger før de vaskes, reduserer du bruken av vann, såpe, strøm og tid. Jeg vet det kan være fristende å kaste et nesten rent plagg til vask fordi du slipper å brette og legge det på plass. Men det tar deg jo mye lengre tid, i tillegg til at det koster deg penger å kaste det til vask....
Her får du nyttige tips om hvordan du kan håndtere og oppbevare litt brukte klær.
5. Et sted å tørke klær
Ingenting lager så mye støv som klær. Hvis du ikke allerede har et sted å tørke klær, som er praktisk og funksjonelt, vil jeg anbefale at du gjør det. Sett av tid og test ut ulike muligheter. Hvor er det plass, hvor er det praktisk, og hva må du eventuelt rydde bort eller fjerne for å få til et godt tørkested.
Veldig mange tørker det meste av klær i tørketrommelen, men enkelte plagg krever luft tørking. Dersom du har veldig liten plass til å lufttørke klær, men har tørketrommel, vil jeg anbefale deg, så langt det er mulig, å kjøpe klær i framtiden som tåler tørketrommel. Dette er den enkleste løsningen når du har få eller ingen tørkemuligheter.
Men, ikke alle vil eller kan bruke tørketrommel. Derfor er en fast plass for tørking av klær noe du bør prioritere å få på plass.
Her finner du en artikkel jeg har skrevet om tørkesoner og tørkestativ systemer.
6. Et sted å stryke og brette klær
Noen misliker stryking av klær så sterkt at de rett og slett aldri finner fram strykjernet. Andre stryker når det er tvingende nødvendig. Og noen stryker fordi de elsker å gjøre det. Selv tilhører jeg den siste gruppen. Jeg elsker å stryke klær, det er som meditasjon. Men alt til sin tid, og det må være overkommelige mengder.
Uansett, en sone for bretting og eventuelt stryking av klær er lurt å ha. Igjen kommer vi tilbake til støvet klærne lager. Mange liker å brette klær i stua eller på soverommet. Det er imidlertid ikke en egnet plass om du vil unngå å virvle opp støv.
Finn deg en plass i nærheten av tørkestativ og tørketrommel slik at det er enkelt å gjøre seg ferdig med denne oppgaven.
Her finner du en artikkel om hvordan du kan lage deg din egen strykesone.
7. Legg sammen og rydd på plass
Jeg vet... Legge sammen klær - og rydd på plass. Det kan være et ork. Men... Jo lenger du utsetter det, jo større blir haugene med rene og tørre klær. I tillegg til at kleshaugen vokser, blir klærne mer skrukkete og motivasjonen for å legge sammen klær blir mindre og mindre. Det tar også lengre tid å lete gjennom en diger kleshaug på jakt etter et spesielt plagg, enn å hente det fram fra skapet. I verste fall må du kanskje vaske plagget enda en gang, eller fram med strykjernet.
Det aller beste tipset er rett og slett, bare gjør det. Legg klærne på plass. Hvis du ikke gjør det, venn det til å stille deg selv dette spørsmålet: "Hvorfor legger jeg ikke bare klærne på plass med en gang?".
Her finner du en artikkel om hvordan du håndterer denne situasjonen.
Nå er det opp til deg
Når vi rydder snakker vi om å ha en fast plass til tingene våre. Det er like viktig å ha en fast plass til ting som beveger seg rundt i huset og som skal bevege seg rundt. Slik som klærne våre.
I ryddeportalen Ryddig med små steg går vi i dybden på klesvasken og jobber med denne rutinen i hele september. Du kan lese mer om Ryddig med små steg her: