Kveldsrutiner reduserer stress
Hvis du skal velge deg en eneste vane eller rutine som hjelper deg gjennom en hektisk hverdag, da er det kveldsrutiner. Alt du kan gjøre klart kvelden i forveien, er med på å gi deg en god start på neste dag. Jo mindre du trenger huske på og lete etter på morgenkvisten, jo enklere vil starten på dagen bli. Og husk, kveldsrutiner må ikke gjøres 5 minutter før du legger deg. Du kan starte tidligere på ettermiddagen slik at du vet du klarer å gjennomføre. Kveldsrutiner reduserer stress på morgenkvisten, men de skal ikke stresse deg rett før sengetid. Legg derfor inn litt ekstra tid når du øver deg.
For å komme i gang med nye rutiner er det viktig å være tålmodig og ikke starte med for mange oppgaver på en gang, husk små steg. Det vil gjøre det lettere for deg å lykkes. Hvis du er usikker på hvilke kveldsrutiner som passer for deg, kan du starte med et av forslagene under. Jeg går også nøye gjennom kveldsrutiner og hvordan du skal finne dine perfekte kveldsrutiner i ryddeportalen, Ryddig med små steg.
Da jeg startet med mine kveldsrutiner hadde jeg tre fokuspunkt. Det var ryddig og ren kjøkkenbenk, legge ut klær til meg og ungene kvelden i forveien og se over morgendagens kalender.
Du må selv velge kveldsrutiner som passer best for deg og din familie. Kanskje har du allerede noen rutiner på plass og da er det viktig å bygge videre på disse.
1. Planlegg morgendagen
En av de vanligste årsakene til stress er at vi mangler oversikt over alt vi skal gjøre. En god start på dagen får du ved å ha oversikt over alt du skal gjøre. Videre om du har en plan på hvordan du skal få gjort det du tenker å gjøre.
Legg avtalene dine, treningstider til deg og familien, foreldremøter osv. inn i en felles kalender som henger tilgjengelig på veggen. Elektronisk kalender er et alternativ dersom det fungerer for hele familien.
Gjør det til en vane å se over morgendagens kalender kvelden i forveien. Da vet du hva du har å forholde deg til. På den måten unngår du å glemme avtaler, du kan forberede samkjøring, henting og bringing. Ja, du kan til og med planlegge å gå til og fra trening og møter i stedet for å kjøre bil.
Planlegg morgendagens middag. Om du ikke har for vane å planlegge hele ukesmenyen på en gang, er kvelden et fint tidspunkt å planlegge middagen. Da kan du ta en titt i kjøleskapet/fryseren og se hva du har og hva som evt. må handles inn.
Legg ut klærne du skal ha på deg neste dag. Fordelen med dette er at du kan hoppe rett inn i klærne og komme igang med dagen. Gjør du dette kvelden i forveien har du mulighet til å sy i en knapp, stryke over en bluse eller skjørt, vaske klær eller forberede til vask. Oppdager du en flekk på en genser du tenkte å ha på deg, har du bedre tid til å velge noe annet.
Gjør klar barnehagesekker, yttertøy, din egen veske eller sekk, legg fram nøkler og annet du skal huske å ta med deg til feks. søppelsortering, klesinnsamling, renseri, posthus ol.
Sjekk værmeldingen.
2. Rydd i huset før du legger deg
Ingenting er så godt som å våkne til et hus som ikke flyter av leker, skitne kopper og en full oppvaskmaskin. Gjør det derfor til en vane at du tar en runde i huset før du legger deg. Det er selvfølgelig ikke hver kveld du kan sette av mye tid til rydding. Velg deg ut de oppgavene som er viktigst for å få det ryddig hjemme hos deg. Her er noen tips til oppgaver som vil gi deg en god start på en ny dag.
Du kan starte allerede etter middagen eller når de minste ungene er i seng, hvis du har små barn. Samle sammen leker, tøm oppvaskmaskinen og sett inn skitne kopper, vask kasseroller og annet etter middagen. Kast reklame og aviser. Sett igang oppvaskmaskinen dersom den er full og det ikke er for sent på kvelden.
Heng opp tøy som ligger i vaskemaskinen og brett sammen tørt tøy. Gjør klar en ny maskin som kan startes med en gang du kommer hjem fra jobb dagen etter. Husk brannfaren og ikke la vaskemaskin og tørketrommel på om natten når dere sover.
Rydd sammen ting som ligger og flyter på steder de ikke hører hjemme og kast søppel.
3. Bruk tid på deg selv
Du vet hvor viktig det er med en god natts søvn. Derfor er det også viktig å forberede deg så godt som mulig på dette. Men også her er vi mennesker forskjellige. Noen sovner før de har fått lagt hodet på puten, uavhengig av hva de har gjort i forkant. Andre trenger ro i forkant eller har vansker med å sovne.
Selv sier jeg ofte at jeg må slappe av litt før jeg kan legge meg, dersom det har vært en hektisk dag. Noen minutter helt for meg selv med en god bok eller noe jeg liker å holde på med kan være alt som skal til for å få en god natts søvn. Det handler rett og slett om å komme i hvilemodus og forberede kroppen på at den skal sove.
Hender det at du tenker mye på morgendagen og alt som skal gjøres etter at du har lagt deg? Da kan det være smart å innføre pkt. 1 som en god kveldsrutine. For noen hjelper det å ha en penn og papir liggende på nattbordet og skrive ned noen av tankene. Da vet de at det ikke blir glemt og søvnen kommer lettere.
Sliter du med å få sove og mobilen er det siste du legger fra deg? Da kan det være smart å lytte til ekspertene som sier at du bør lese en bok på sengen i stedet for å bruke mobilen. En ting er skjermlyset, en annen ting er alle inntrykkene vi får fra mobilen. Hjernen vil fortsette å arbeide med inntrykkene av det vi har lest eller sett på og det blir vanskeligere å få sove.
Mange slapper av med å se en film på kvelden eller setter av litt tid til en hobby som strikking, lesing, scrapping eller noe annet. Finn noe som gjør at du roer ned og slapper av. Selv om du har mye å gjøre på jobb, er det alltid lurt å legge en annen oppgave mellom jobbrelaterte oppgaver og sengetid.
Det kan være godt å bruke litt tid på eget velvære med rensing av hud, ansiktsmaske, kveldstur og annet som er godt for helsen. Finn noe som passer for deg og som du har lyst til å sette av tid til.
Lag deg en takknemligbok og skriv ned alt som har gjort deg glad i dag. Ingenting er bedre enn å kunne legge seg om kvelden og kjenne at det er mye å være glad for. Det kan være stolthet over at dagen startet godt fordi du har fikset kveldsrutinene. Det kan være en opplevelse du har hatt eller en følelse. Kanskje har du fått ros i dag, eller gjort en oppgave du lenge har utsatt. Det er så mye å være glad for hvis vi tar oss til til å tenke over det. Skriv det ned i en notatbok, sett ord på det og sov godt.
Hvordan skal du huske på å gjøre rutinene dine?
Det aller viktigste du kan gjøre er å plukke ut to eller tre oppgaver du har lyst til å gjøre og som du vet vil gjøre en forskjell på morgendagen. Skriv ned på en fin notatlapp at du skal legge ut klær for morgendagen. Legg den eller heng den på et sted du vil legge merke til den. Feks. på hodputen din, garderobeskapet ditt, på speilet på badet eller et annet synlig sted.
Du kan også legge inn en alarm på mobilen din til et fast tidspunkt hver kveld, feks, med "husk å se over kalenderen for i morgen". Alarmer kan imidlertid stresse noen, eller de kan ringe på tidspunkter du ikke vil de skal ringe, som i selskaper og møter ol. på kvelden.
Kalenderen er gull verd for mange. Ligger oppgaven i kalenderen på det tidspunktet du vil starte, kan du velge å få et varsel på mobilen i forkant.
Dette ble for mange oppgaver for meg....
Ja, dette er mange oppgaver dersom du aldri har hatt noen av disse som fast rutine noen gang. Dersom du skal klare å venne deg til nye rutiner må du begynne med små steg. Da er det større sjanse for å lykkes. Velg deg ut en oppgave som du tror vil gjøre størst forskjell for deg, samtidig som du tror den vil være mulig å gjennomføre over tid.
Trenger du mer motivasjon og gå i dybden på gode ryddevaner og rutiner, vil jeg anbefale deg å ta en titt på hva medlemskapet Ryddig med små steg kan hjelpe deg med.