april 1

2 comments

Lær deg å gi slipp på ting

By Nina Bakken Bye

april 1, 2021

minimalisme, minimalistisk livsstil, små steg


Lær deg å gi slipp på ting


Jeg har alltid likt å organisere. Flytte på ting, sortere, finne en plass til de tingene jeg eier. Men jeg har ikke alltid vært flink til å rydde. Det er nemlig forskjell på å rydde og organisere. Når du organiserer trenger du egentlig ikke tenke på om det er noe du skal kvitte deg med. Du skal rett og slett lage et system til tingene dine som gjør at du lett finner de igjen når og om du får bruk for dem. Når du rydder må du imidlertid gi slipp på noe. Dette er noe av det aller vanskeligste i en ryddeprosess. La oss derfor fortsette reisen mot en minimalistisk livsstil med nettopp dette: Lær deg å gi slipp på ting. 


Hva er meningsfylt for deg?



Når vi starter en ryddeprosess er det gjerne med entusiasme og en forventning om at nå, ja nå skal vi kvitte oss med en haug av gammelt rot og rammel og få ryddet opp en gang for alle. Til en viss grad vil vi klare det, men... Hva når tingene vi har tatt vare på i en årrekke dukker opp fra støvete kasser, bortgjemt på loft og i kjellere? Ting som setter følelsene vår i sving og bringer fram en haug med minner. Dette er vanskelig. 

Jeg har selv vært der og er der fortsatt. Inne i mine boder kan du finne esker og kasser med alt mulig vi har samlet på gjennom over 30 års samliv og sammen med våre fire barn. Nå er jeg imidlertid godt i gang med prosessen som skal lære meg å gi slipp på ting. Misforstå meg rett, jeg vil ikke kvitte meg med alt, men det er mye som rett og slett bare tar opp plass. Jeg ønsker meg friheten og muligheten til å kunne bo i et mindre hus når barna har flyttet ut. Min drøm er at jeg skal ha kontroll på tingene, ikke omvendt. 

Vi mennesker er jo veldig forskjellige og vi knytter oss til ting på ulike måter. Selv knytter jeg meg veldig sterkt til ting jeg får fra barna mine eller andre jeg er glad i. Jeg knytter meg også sterkt til ting fra barndommen til barna mine. Og jeg knytter meg veldig sterkt til stedene vi har eid opp gjennom livet. Dette er utfordrende når du skal rydde, men det er slettes ikke umulig, vi må bare jobbe litt mer med tankene og følelsene våre. 

Familien min er en såkalt "hyttefamilie". Jeg og mannen min kjøpte vår første hytte tidlig. Opp gjennom barndommen til barna våre har vi skapt mange gode opplevelser og minner fra først en liten fjellhytte uten innlagt strøm og vann til deretter sjøhytten vår. Sjøhytten vår ble til stor glede i veldig mange år. Men, for oss som er avhengig av internett og mobilsignaler for å kunne jobbe også i helgene, ble det utfordrende å fortsette å bruke hytten. Valget om å selge hytten var vanskelig, vi hadde så utrolig mange gode opplevelser derfra. Men som min datter sa: "Mamma, nå skal vi ta vare på minnene derfra og skape oss nye og gode minner et nytt sted". 

I ettertid har jeg ikke angret et sekund, men for meg var prosessen med å gi slipp lang. Slik er det også med mindre ting. Vi kan ha sterke følelser til ting, men når vi endelig gir slipp, legger vi det bak oss. Og jo mer vi øver oss, jo bedre blir vi.

Noen ganger kan det være klokt å stoppe opp og tenke på hva som er meningsfylt for deg? Er det minnene, opplevelsene eller de nedstøvede tingene i esker innerst i boden? Hva vil i verste fall skje om du kvitter deg med noe du faktisk har glemt du hadde, noe som nå ligger nedpakket i en boks et eller annet sted i hjemmet ditt og tar opp plass. Bare sånn i tilfelle.... 


Den vonde spiralen 


Hvis du tenker deg om, hvilke øyeblikk i livet ditt husker du best? Er de forskjellige fra nå og tidligere? Dette kan gi det en pekepinn på hva som er viktig for deg. Hva er det i din hverdag som gjør det glad, som gir deg energi og følelsen av at du virkelig lever? 

Mye av det som gjør oss glad og gir oss ro eller energi er ikke alltid håndfaste ting. Det kan like gjerne være opplevelser. Og hva kjennetegner opplevelser? Jo, de er der en liten stund, deretter forsvinner de og vi går videre. Noen ganger har vi det så bra at vi håper det aldri vil ta slutt. Men opplevelser vil alltid ta slutt, vi kan ikke holde på dem for alltid og kanskje er det nettopp dette som er med og påvirker oss og utvikler oss til å bli den vi er.  

De opplevelsene som gir deg verdi i dag gjør ikke nødvendigvis det i morgen. Vi endrer oss som mennesker avhengig av hvilken livssituasjon og alder vi er i. Ta med deg dette når vi nå skal snakke om tingene vi omgir oss med. 

Det er nettopp slik det er med ting også. Vi kan forsvare et dyrt kjøp til hjemmet vårt fordi det er god kvalitet og vil vare livet ut. Men livet vårt endrer seg, vi endrer oss som mennesker og interiørstilen vår endrer seg. Bruk derfor tid, og velg de rette årsakene når du står ovenfor et kjøp du ønsker deg. 

Vi bruker ulike årsaker og begrunnelser når vi kjøper inn nye ting og klær. Noe har nytteverdi, noe gir oss glede og noe kjøper vi fordi det forventes av oss eller fordi vi (indirekte) føler oss presset av sosiale medier, venner og naboer.

Når vi står i butikken omgitt av ting vi har lyst på, er det lett å kjenne entusiasme og glede, ja det kan til og med nesten boble over av tanker på hvilke positive opplevelser disse tingene kan gi oss. Det er enkelt å finne et behov eller forklaring for hvorfor nettopp denne tingen må bli med oss hjem. 

Men hva gjør vi når nyhetens interesse har forlatt tingene vi har kjøpt? Hva gjør vi når garnlageret hoper seg opp, souvenirene fra de minnerike ferieturene ikke er like morsomme å ha framme på hyllen, eller den dyre genseren ikke blir brukt? Gir vi det bort, selger vi det, kaster vi det? Ja, mange gjør det, men de aller fleste gjør ikke det. 

Sannsynligheten er stor for at vi i stedet pakker det ned i esker og setter det i en bod. Skuffer og skap fylles av ting vi ikke liker. Ting vi hadde en intensjon om å bruke. Ting vi er lei av. Ting som ikke gir oss den samme gleden som da vi kjøpte den. Ting vi rett og slett ikke har bruk for. 


Om å gi slipp 


Det er vanskelig, men slettes ikke umulig å komme ut av denne spiralen.  Først og fremst handler det om å bli bevisst hvordan du ønsker å ha det rundt deg. Ønsker du at hjemmet ditt skal bli et lager av ting du ikke har bruk for eller lenger har glede av? Det er viktig å være klar over at når du skal redusere mengden ting rundt deg, betyr ikke det at du må kvitte deg med alt, men det betyr at du ikke kan ta vare på alt... 

Du må rett og slett gi slipp på noe. 

Det er to avgjørende ting du kan jobbe med for å klare dette. 1. Du må bli bevisst hva du kjøper og trekker inn i hjemmet ditt. 2. Du må ta stilling til og bli kresen på hva du vil ta vare på. 

1. Bli bevisst på hva du bruker penger på 

For deg som virkelig ønsker å redusere mengden ting i hjemmet ditt, må du bli bevisst hva du trekker med deg inn. Hver gang du skal bruke penger i en butikk bør du tenke på følgende: Hva vil dette hjelpe meg med? Når skal jeg bruke den? Hvilken funksjon vil den ha i hjemmet mitt? Hvor lenge vil jeg ha glede av den og hva skal jeg gjøre med den når den ikke lenger vil ha en funksjon for meg.

Spørsmålene er kanskje til å blåse av, men de gjør likevel nytten. De får deg til å fokusere når du er ute på shopping. Når du er fokusert er det enklere å gjøre riktige valg. 

Kan du tenke over kjøpet før du handler? Gå hjem og tenk deg om. Gå tilbake og kjøp tingen/plagget om det er viktig og rett for deg. 

Dette er enkel matematikk. Jo færre ting inn i hjemmet ditt, jo færre ting må du forholde deg til og jo færre ting må du ha plass til. 

For deg som ønsker å bli minimalist, eller jobbe deg nærmere en minimalistisk livsstil er dette helt essensielle spørsmål. Det er ikke feil å kjøpe ting, men det er feil å kjøpe ting bare for å kjøpe ting. Når du skal ta imot ting fra andre, eller kjøpe ting selv, er det viktigste spørsmålet du kan stille deg: "Hvilken verdi vil disse tingene gi livet mitt og den livsstilen jeg ønsker å ha". 

2. Ta stilling til hva du vil ta vare på. Gi slipp på det som ikke lenger gir deg verdi eller betyr noe for deg. Start med tingene du har gjemt bort i skuffer og skap, i esker bortgjemt i en bod. De tingene du har lagt vekk fordi du ikke liker de lenger eller fordi de ikke lenger passer inn i din stil. Start med tingene som ikke betyr så mye for deg, før du går videre til ting av sentimental verdi. Jobb deg framover med små steg. Du klarer det, du må bare bestemme deg. 


Det som betyr noe


Det som til syvende og sist betyr noe er hvordan du ønsker å leve. Vil du være omgitt av lagrede ting du aldri kommer til å bruke igjen, eller ønsker du mer rom og frihet rundt deg.  

Uansett hvor sterkt vi ønsker det vil øyeblikkene vi ønsker skal vare evig ta slutt. Vi må gi slipp på de for å kunne oppleve nye øyeblikk. Det samme gjelder gleden over de aller fleste tingene vi skaffer oss. Uansett hvor mye vi ønsker det, vil gleden falme og vi drømmer om nye ting som gir oss godfølelsen. Etterhvert som vi blir mer bevisste på hva som er meningsfylt og viktig for oss, jo enklere vil det bli å kvitte seg med ting som tar opp plass i hjemmet vårt, og jo enklere blir det å ha et bevisst forhold til hva vi bringer inn i hjemmene våre. 


Lignende innlegg

september 15, 2021

25 ting du kan gi slipp påEr du

april 25, 2021

6 grunner til at rydding er viktigDet skal

april 1, 2021

Lær deg å gi slipp på tingJeg har