Rydd bort rotet i gangen og på vaskerommet
OPPDATERT INNLEGG I JULI 2023
Yttergangen er det første som møter deg når du kommer hjem, og det siste du ser når du forlater hjemmet ditt. Inngangen er også førsteinntrykket gjestene dine får av hjemmet ditt. En godt organisert gang skal være lett å holde orden i og det skal være lett å finne fram til det du har bruk for. Når du skal av sted på morgenkvisten vet du hvor tingene er og når du kommer hjem, skal du lett kunne legg tingene dine på plass. Det gir godfølelse å kunne åpne døren hjemme og slippe å tenke på kaoset som møter deg. Det gir godfølelse å slippe å tenke over hvordan det ser ut i gangen når det ringer på døra. Gjennom sonerydding går vi i dybden på rotet ditt og skaper et funksjonelt hjem som er tilpasset deg og din livsfase. La oss starte: Rydd bort rotet i sone 1 - Inngangsparti og vaskerom.
Vet du ikke hva sonerrydding er, kan du lese mer om det her, men enkelt forklart er hjemmet inndelt i 5 forskjellige soner, hvor vi tilbringer 15 minutter en eller flere dager i uken til å rydde grundig i de tingene du vanligvis ikke rydder i. Når du grunnrydder i soner, rydder du deg med små steg gjennom hele hjemmet ditt. Du skaper et system som fungerer for deg, du gir slipp på ting du ikke har bruk for og du finner en fast plass til ting du har bruk for.
Hva er hverdagsrydding og hva er sonerydding
Hverdagsryddingen er den ryddingen du må gjøre hver dag for å holde det ryddig. Legge på plass det du har brukt i løpet av dagen, legge på plass noe nytt du har kjøpt osv.
Sonerrydding er når du grunnrydder, eller går i dybden av rotet ditt. Når du gir slipp på ting du ikke lenger bruker, ting som er ødelagt, ting som ikke passer lenger og så videre. Det kan være en gjennomgang av gamle votter og luer, skjerf og gammelt sportsutstyr, skuffer fylt med reflekser og lommelykter, enslige sokker på vaskerommet, klær som skal repareres og diverse andre ting som samler seg på vaskerom og i gangen.
Det er denne ryddingen de fleste utsetter, fordi det ofte oppleves krevende. Men gjennom Rydd bort rotets system er denne ryddingen blitt ganske enkel. I stedet for å sette av en dag eller hel helg til å rydde grundig opp i gangen eller på vaskerommet, bruker du 15 minutter en eller flere ganger i uken. I ryddeklubben Ryddig med små steg får du hver måned helt konkrete ryddeoppgaver tilpasset den sonen vi er i til enhver tid.
Når du vet hvor du skal rydde og hva du skal rydde, er det mye enklere å gjennomføre ryddingen.
4 tips til sonerydding i gangen
1. Kast søppel
Fjern alt som er søppel, ødelagt, ikke brukbart, poser, gamle kvitteringer, ødelagte kulepenner, gamle reflekser, sikkerhetsnåler, utgåtte sko, såler og annet som åpenbart ikke kan brukes lenger.
2. Lag en plan
Det er alltid lurt å lage en plan for oppbevaring og organisering av gangen. Hva skal du bruke gangen til, hva skal du oppbevare her, hvordan vil du at gangen din skal se ut, hvilke funksjoner er viktig for deg, skal ting henge eller ligge, bak dører eller synlig. Når du planlegger dette på forhånd, er det mye enklere å vite hva du skal rydde og hvorfor.
3. Fjern ting som hører hjemme andre steder
Når du skal rydde opp i gangen er et av stegene å fjerne ting som hører hjemme andre steder. Sett stoppeklokken på 15 minutter og let frem ting som skal inn i andre rom, eller som du kan gi slipp på. Når du er ferdig tar du med deg disse tingene og setter de på plass der de hører hjemme. Det er viktig at du ikke mellomlagrer disse tingene et sted for å sette på plass senere...
4. Gi slipp - fast plass
Rydd deg gjennom skuff for skuff, skap for skap, hylle for hylle, gi slipp og finn en fast plass til alt. Inkludert nøklene dine. Med små steg - 15 minutter en eller flere dager i uken mens du er i sonen, vil du klare å rydde deg gjennom hjemmet ditt, uten å slite deg ut eller få lyst til å gi opp.
Ryddig med små steg
Synes du det er vanskelig å vite hvor du skal begynne? I ryddeklubben Ryddig med små steg får du hver måned en ny ryddeplanlegger som gir deg helt konkrete ryddeoppgaver du kan ta fatt på. Alle ryddeoppgavene er tilpasset sonen du er i. I tillegg er medlemsportalen fylt med sjekklister, arbeidshefter og motivasjonsvideoer som får deg i gang, og som motiverer deg til å holde det gående til du er ferdig. Her kan du lese mer om ryddeklubben Ryddig med små steg.
"Jeg trodde aldri jeg noengang skulle si det, men jeg er faktisk ferdig å rydde i stuen. Alle skap og skuffer er gjennomgått, hva gjør jeg når jeg er i stuesonen neste gang?" - Sitat fra en av mine medlemmer.
Da er det tid for å holde det ryddig og komme i gang med gode vaskerutiner. I medlemsportalen får du også tilgang til daglige, ukentlige og månedlige vaskeoppgaver. Test ut en måned og se om det er noe for deg.
4 tips til sonerydding på vaskerommet
1. Lag et system
Lag et system som virker for deg og din familie. Hvor skal dere tørke og legge sammen klær? Hvordan skal dere sortere klær? Hva annet enn vasking av klær skal dere bruke vaskerommet til. Tenk over funksjonen av vaskerommet og hva og hvordan du skal bruke det før du går i gang med ryddingen.
2. Lag en plan
Lag en vaske, tørke og brette plan slik at kleshaugen ikke vokser seg stor og uhåndterlig. Noen velger å vaske, tørke og brette hver dag, noen har en eller noen få, faste dager i uken. Velg hva som er mest hensikstsmessig ut fra den livsfasen du er i akkurat nå.
3. Fjern ting som hører hjemme andre steder
Brett rene og tørre klær med en gang slik at det ikke samler seg store hauger med rene klær. Når klærne er ferdig brettet skal de på plass der de hører hjemme... legg de på plass i skap og skuffer og kjenn på godfølelsen over et vaskerom som ikke flyter over.
4. Gi slipp - fast plass
Gi slipp på ting som ikke fungerer, som er ødelagt, gammelt eller ikke i bruk lenger. Jo færre ting du har, jo enklere er det å holde orden. Tenk på det når mengden skittentøy vokser. Er det behov for alt dette tøyet, er det noe du kan minimere, er det ting i skapene du aldri bruker. 15 minutter grunnrydding i sonen gir deg mer rom og plass, oversikt og godfølelse.