Rydde og organisere i krydderskapet
Er du klar for å rydde og organisere i krydderskapet eller krydderskuffen? Det er nemlig det dagens ryddeoppgave går ut på.
De fleste kryddersorter kan brukes langt etter at de har gått ut på dato. Imidlertid vil det miste både smak og duft jo gamlere det blir. Det kan derfor være greit å ta en skikkelig opprydding og organisering når du først er igang.
Start med å sette fram alt av krydder på bordet eller kjøkkenbenken. I tillegg til krydderglass og bokser, skal du også finne fram alle krydderposene, smakstilsetninger og buljongterninger. Vask skapet eller skuffen grundig.
Hvor lang holdbarhet har krydderet?
Er du i tvil om du skal beholde krydderet en stund til? Smak og lukt på det. Knus krydderet mellom fingrene, hvis det fortsatt ikke lukter noe er det heller ingen vits å tilsette det i maten din. Krydder er jo ment å sette smak og lukt til maten, ikke sant. Hvis det er liten eller ingen smak på det kan du kaste det. Husk søppelsortering.
Krydder har det best på et mørkt, tørt og ikke for varmt sted. Krydderhyller og skap over komfyrtoppen er dessverre et av de dårligst egnede stedene for krydder. Behold gjerne krydderet i originalinnpakningen, det er laget for å bevare krydderet lengst mulig. Kjøper du krydder i store kvanta, for eksempel på et marked, kan det være lurt å fylle på mørke glass og merke glassene eller posene med datoen du kjøpte det. Da er det enklere å huske holdbarhetsdato.
Knust og tørket krydder, holder seg som regel i 1-2 år.
Hel og tørket krydder holder seg som regel i 2-3 år.
Merk deg hvilket krydder du bruker mye av og hva det går lite av. Ikke la deg friste til å kjøpe inn eksotisk krydder og sorter du bruker lite av i store mengder. Det er fristende når du står på et marked, sola varmer og de herlige krydderduftene slår imot deg. Nøy deg med å kjøpe inn det du vet blir brukt og ta i stedet bilder over det bugnende utvalget.
Organisering
Plasser krydderet tilbake i skuffer og skap. Sett lett tilgjengelig det krydderet du må bruke først, dersom du har flere glass av samme sort. Har du krydderglass i skuffene kan det være lurt med krydderglassbrett for å holde glassene på plass.
Åpnede krydderposer kan med fordel oppbevares i små bokser med lokk. Da holder krydderet på lukt og smak noe lenger enn om det blir utsatt for luft.
Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger.
Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.