november 4

0 comments

Ryddetips kjøkken og matbod – Sone 2

By Nina Bakken Bye

november 4, 2018


Ryddetips kjøkken og matbod - Sone 2

Kjøkkenet er husets hjerte for veldig mange. Enten kjøkkenet er et eget rom eller en åpen sone mot spiseplass og stue, er denne delen av huset et sted hvor det skjer mye. Her lager vi mat og matpakker, baker, vasker opp, spiser, leser aviser og gjør lekser. Kjøkkenet er også et av stedene i huset hvor det lett blir rotete. Det er ikke mange tingene som skal til på kjøkkenbenken før det ser overfylt og lettere kaotisk ut. 

En rotete kjøkkenbenk kan i verste fall tappe deg for energi og minske lysten til å lage sunn og god mat. Det er lite lystbetont å lage middag dersom du først må vaske kopper fra gårsdagens middag. Et ryddig kjøkken derimot, kan i beste fall gi energi og skaperglede med tanke på sunne matvaner og gode arbeidsrutiner. 

Hvordan vil du at kjøkkenet og matboden din skal brukes?

Det er alltid smart å tenke over hvordan du vil at rommene i hjemmet ditt skal brukes. Vi snakker jo gjerne om å "bo oss inn", hvis vi flytter fra et sted til et annet. Vi vil bli kjent med omgivelsene slik at vi vet hvor koppene, glassene og kaffetrakteren passer best. Vi vil gjerne at rommet skal fungere funksjonelt, samtidig som det skal være koselig eller stilig alt ettersom. 

Det er imidlertid like viktig å ta en evaluering av funksjonen i rommene dine om du har bodd lenge et sted også. Et kjøkken som passer for et ungt par, passer ikke nødvendigvis for småbarnsforeldre. Og etter småbarnsstadiet er det ikke lenger nødvendig med barnesikring og barnevennlig innhold i de nederste skuffene. Redskaper kan igjen plasseres der de er mest funksjonell for oss. I løpet av et liv vil det alltid være lurt å tenke på funksjoner og hva et rom skal brukes til. Det gjør også at det blir enklere å kvitte seg med en del ting som ikke lenger er i bruk. 

Før du går i gang med ryddingen av kjøkkenet og matboden din, vil jeg at du skal tenke gjennom hvilken funksjon kjøkkenet ditt har og om du ønsker å gjøre noen endringer. Da er du klar for ryddingen. 

Trenger du noen tips om hva rot egentlig er, kan du ta en titt på innlegget om de 6 vanligste formene for rot .

15 minutter rydding hver dag

Min anbefaling er å rydde 15 minutter hver dag i den sonen vi jobber i. Det er helt utrolig hvor mye du kan få ryddet i løpet av 15 minutter. Sett på stoppeklokken og fokuser på det du skal gjøre. Om du velger å bruke 15 minutter og ta de ryddetipsene du straks skal få, så er det flott. Det ideelle er om du klarer å ta 15 minutter i tillegg og rydde hva som helst. Jeg kommer tilbake til mer om 15 minutters rydding og hvorfor jeg er overbevist om at du har tid til det, i en annen artikkel. Men i det store og hele handler det om hva du ønsker å prioritere tiden din på. Så enkelt er det. 

Ukens ryddetips kjøkken og matbod

Ukens to ryddetips fra meg er valgt ut med tanke på at vi snart går advent og førjulstiden i møte. Da er det godt å være ferdig med dette.

Du kan velge om du vil gjøre disse to oppgavene i tillegg til 15 minutter rydding i sonen hver dag, eller om du vil la de inngå i 15 minutters ryddingen din. 

1. Kast - bruk opp - tørrmat og varer som er utgått på dato 

Sett av 15 minutter og gå gjennom skuffer og skap på leting etter tørrvarer, krydder og annet som har gått ut på dato, eller som ikke har vært i bruk på lenge. Har du matbod, spiskammerst, matkjeller. Ta en runde og kast alt som har gått ut på dato. Ettersom jeg ikke vil oppfordre til å kaste mat som er fullt brukbar, ber jeg om at du selv tar en vurdering avhengig av om det er siste forbruksdato eller best før. Det meste av tørrmat kan brukes etter at de har gått ut på dato. Det er også mulig å gi bort uåpnede poser og bokser med mat du ikke kommer til å bruke dersom det er innenfor på dato. Vurder også om noe av maten kan benyttes til middag eller måltider i løpet av de nærmeste dagene. 

En slik gjennomgang som dette burde vært fast oppgave 1-2 ganger i året. Du vil merke at du blir mer bevisst på hva og hvor mye du handler inn, dersom du blir nødt til å kaste mye. 


2. Vask kjøleskapet 

Dette er en noe lengre oppgave dersom det er lenge siden du vasket kjøleskapet ditt sist. Men det bør ikke ta mer en 30 minutter. Merk at det er innsiden av kjøleskapet som er oppgaven, ikke sidene og bak. Legg oppgaven til en dag det er lite mat i kjøleskapet, da er oppgaven langt enklere.

Kast alt som er ødelagt og dårlig. Fjern alt av bokser og glass med varer du vet du ikke kommer til å bruke. Det kan være pålegg som ingen likte, syltetøy som bare står og ingen vil ha, sauser og dipper og annet som ble kjøpt inn uten at det blir tatt i bruk. Også her gjelder regelen om å ikke kaste mat som er fullt brukbar, er det noe som kan gis bort så vurder det. Må du kaste noe så ikke ha dårlig samvittighet for det denne gangen. Merk deg heller om det er mye du ble nødt til å kaste, og lær av det. 


Organiseringstips

Trenger du inspirasjon til oppbevaring og innredning av kjøkkenet og matboden din? Jeg har samlet en rekke inspirasjonsbilder på Pinterest - organisering av kjøkken og organisering av matbod. Ta en titt og la deg inspirere, men ikke drøm deg bort så lenge at du ikke rekker å rydde.....