Nyttår er en tid hvor mange av oss setter høye mål for det kommende året. Et ryddigere hjem topper ofte listen, med løfter og drømmer om å organisere skuffer, skap og hele boligen. Likevel viser statistikk at opptil 80 % av oss gir opp nyttårsforsettene innen februar. Livet kommer i veien, motivasjonen daler, og mange føler seg overveldet av hvor mye som trengs å gjøres. Hvis du kjenner deg igjen i dette, er du ikke alene. Men her kommer den gode nyheten: Det er aldri for sent å begynne på nytt. Små steg og gode rutiner kan gjøre en stor forskjell, selv om du har gitt opp forsettet ditt.
Når vi dropper de store planene og fokuserer på enkle, daglige grep, kan vi bygge vaner som faktisk varer. Her er fem hjelpfulle tips som kan hjelpe deg med å komme i gang igjen — uten stress.
5 tips som hjelper deg å holde nyttårsforsettet om å rydde i hjemmet ditt
- Start med en enkel vane
- 15 minutters regelen
- Gjør rydding til en fysisk aktivitet
- Bryt oppgaver ned i små steg - mikrovaner
- Lag en "ta tak i det nå" kurv.
Nyttårsforsett føles uforpliktende - et mål føles som noe du ønsker å få til
Da jeg selv skiftet fokus fra nyttårsforsett til å sette meg mål og lage meg en plan, begynte det å skje noe. Jeg nådde flere og flere av målene mine. Kanskje er det fordi nyttårsforsett ofte oppleves som rigide, alt eller ingenting med en gang, mens mål er noe du gradvis jobber for å nå. Et nyttårsforsett kan være å kutte ut alt hvitt sukker i tre måneder, et mål kan være å endre kosthold gradvis med en plan for å trappe ned på bruk av hvitt sukker. De fleste vil lykkes om de setter et mål og følger planen.
Et nyttårsforsett kan være å begynne å trene, og deretter dra ut å løpe flere ganger i uken uten en annen plan enn å trene mest mulig. Et mål kan være å løpe 10 kilometer i juni, og deretter legge opp en plan for å nå målet gradvis slik at du ikke skader deg, får overbelastning eller går lei.
Et nyttårsforsett kan være å rydde opp i hjemmet ditt, og deretter gå i gang å rydde skuffer og skap, boder og loft og så oppleve at du blir sliten og lei, rotet kommer tilbake, det tar langt mer tid enn du trodde, hverdagsrotet forsvinner ikke, du klarer ikke å gi slipp på ting, du klarer ikke å ta gode avgjørelser og til slutt gir du opp.
Setter du deg derimot et ryddemål som er overkommelig og føles meningsfylt, er det enklere å lage en plan som vil være mulig å gjennomføre. Når du vet hvorfor du skal rydde, hva du skal rydde, hvor du skal rydde og når, er det enklere å komme i mål. Dette lærer du mer om i min gratis startguide for deg som vil komme i gang med ryddereisen.
1. Start med en enkel vane
En av de største årsakene til at vi gir opp nyttårsforsettene, er at vi setter for mange mål på en gang. Når alt skal gjøres samtidig, blir det fort overveldende. Derfor er det viktig å begynne med én liten vane som du kan gjøre hver dag. For eksempel kan du bestemme deg for å alltid rydde kjøkkenbenken før du legger deg. Det er en oppgave som tar bare noen minutter, men som gir en skikkelig godfølelse når du tasser inn på kjøkkenet på morgenkvisten.
Ved å fokusere på én vane om gangen, slipper du å bruke mye energi på å huske alt du skal gjøre. Etter hvert som denne vanen blir en del av hverdagen din, kan du legge til flere, som for eksempel å alltid ta ut søpla eller brette tøyet med en gang det er tørket.
Rydd bort rotets ryddesystem er basert på de gode rydde og hverdagsvanene som vi øver oss på med små steg hver dag. Du kan lese mer om de 4 stegene i ryddemetoden her.
2. 15-minutters regelen
En av de mest effektive metodene for å komme i gang med rydding er å sette på en timer og så konkurrere med deg selv, hvor mye får du gjort innenfor den besteme tiden. Jeg anbefaler 15 minutter. Det er kort nok til å holde det gående og lenge nok til å få gjort mye.
Velg i tillegg en spesifikk sone i hjemmet ditt, som badet, kjøkkenet eller stua, og fokuser kun på denne sonen i de 15 minuttene. Dette gjør det lettere å holde fokus og unngå å bli distrahert av alt annet som trengs å gjøres.
Det fine med denne metoden er at 15 minutter er overkommelig, selv på travle dager. Du kan til og med si til deg selv at det er helt greit å stoppe når klokken ringer. Ofte vil du oppleve at du får lyst til å fortsette litt til, men selv om du ikke gjør det, har du gjort noe — og det teller.
3. Gjør rydding til en fysisk aktivitet
Visste du at rydding kan være en fin måte å få inn mer fysisk aktivitet i hverdagen? Sett på favorittmusikken din og bruk ryddingen som en mulighet til å bevege deg. Dans mellom rommene, bøy deg ned for å plukke opp ting, og gjør det til en energisk økt.
Dette gjør ikke bare oppgaven morsommere, men det kan også hjelpe deg med å føle deg mer opplagt og positiv etterpå. Rydding trenger ikke å være en kjedelig plikt — det kan bli en del av en aktiv og sunn livsstil. Vinn, vinn.
4. Bryt oppgavene ned i små steg - mikrosteg
Hvis du ser på rydding som en gigantisk oppgave, kan det føles umulig å komme i gang. Derfor er det lurt å dele oppgaver opp i mikrosteg. I stedet for å si til deg selv at du skal "rydde hele kjøkkenet", kan du fokusere på noe mindre, som å tømme bare én skuff eller rydde opp på spisebordet.
Disse små oppgavene kan fullføres raskt, og hver gang du krysser av en oppgave fra listen, får du en liten boost av motivasjon. Og selv om du ikke gjør alle disse oppgaven på en og samme dag, blir det litt litt ryddigere for hver dag som går. Det er dette som gjør at du kommer i mål. I mange år har jeg holdt meg til mine 5 daglige oppgaver for å holde hjemmet mitt så ryddig som mulig og unngå skippertaksrydding. Det er de små oppgavene jeg gjør hver dag som gjør ryddingen overkommelig for meg. Her kan du selv prøve ut de 5 daglige oppgavene.
5. "Ta tak i det nå" kurv
En enkel og effektiv metode for å redusere rot i hjemmet er å bruke en «ta tak i det nå»-kurv. Denne kurven kan brukes til ting som ligger på feil sted, men som du ikke har tid til å sette på plass med en gang. Hver kveld kan du ta et par minutter til å gå gjennom kurven og legge tingene der de hører hjemme.
Dette systemet hjelper deg med å holde overflatene ryddige uten at du må springe rundt i hele huset hele tiden. Det gir deg også en struktur for å håndtere ting som ellers ville blitt liggende.
Konklusjon: Små steg gir store endringer
Det er helt normalt å miste motet etter at nyttårsforsettet har strandet, men det betyr ikke at du ikke kan oppnå et ryddigere og mer organisert hjem. Ved å ta små, konsekvente steg og innarbeide gode hverdagsrutiner, kan du skape varige endringer som gjør hverdagen enklere og mer oversiktlig.
Husk at det viktigste er å begynne et sted. Selv en liten innsats hver dag kan gjøre en stor forskjell over tid. Med disse fem tipsene er du godt rustet til å komme i gang igjen og ta kontroll over hjemmet ditt — og livet ditt — ett lite steg av gangen.